افرادی دچار چاقی یا اضافه وزن هستند که برخی از نواحی بدن آنها دچار انباشتگی غیر معمول چربی باشد. این اضافه وزن تنها به دلیل پرخوری غذایی صورت نمیگیرد و دلایل دیگری هم دارد اما در نهایت چاقی به هر دلیلی که باشد، بر سلامت بدن تاثیر میگذارد و فرد را مستعد بیماریهای مختلف و خطرناکی میکند. در حال حاضر چاقی به یکی از معضلات جوامع پیشرفته تبدیل شده است و تحقیقات و درمانهای بسیاری برای رفع آن صورت میگیرد. در این نوشته به بررسی ۱۰ دلیل چاقی میپردازیم.
۱. ژنتیک
برخی افراد یکی از اصلیترین عوامل چاقی را وراثت و ژنتیک میدانند. آنها بر این باور هستند که افرادی که پدر یا مادری دارای چاقی مفرط دارند، احتمال ابتلا به افزایش وزن بیشتری هم دارند. اما اخیرا محققان به این نتیجه رسیدهاند که ژنها میتوانند بر نحوه چربی سوزی، میزان ذخیره چربی و نوع توزیع آن تاثیر گذارند اما ژن را دلیل اصلی چاقی نمیدانند بلکه سبک زندگی این افراد را دلیلی بر چاقیشان میدانند.
۲.پرخوری
درمان چاقی همیشه با دارو و درمان صورت نمیگیرد. گاهی تغییر سبک زندگی میتواند اضافه وزن ما را کاهش دهد. به طور مثال اگر میزان کالری دریافتی بدن بیش از میزان کالری سوزانده شده باشد، بدن مقدار مازاد را به چربی تبدیل کرده و در شکم ذخیره میکند. بنابراین پرخوری میتواند یکی از عوامل چاقی شکم باشد. میزان کالری میتواند به حجم غذای مصرفی شما و همچنین نوع آن مربوط باشد. گاهی ممکن است شما غذای زیادی در طول روز نخورید اما همان مقدار کم دارای کالری زیادی باشد. در این صورت باز هم تعادل کالری دریافتی و سوزاندن به هم خورده و دچار اضافه وزن خواهید شد. غذاهایی که کالری زیادی دارند، شامل غذاهای فست فودی و سرخ شده و همچنین شیرینیجات میشوند.
۳.تحرک پایین
از دیگر تغییراتی که در سبک زندگی میتوان ایجاد کرد، افزایش تحرک است. همانطور که گفته شد، باید بتوانیم بین کالری دریافتی و کالری مورد نیاز فعالیتهای روزانه تعادل ایجاد کنیم. بنابراین اگر علت چاقی شما از عدم تحرک کافی است، شروع به فعالیتهای روزانه منظم کنید تا از حجم چربیهای بدنتان کاسته شده و به حجم عضلاتتان افزوده شود.
۴.مشکل تیروئید
داشتن تیروئید کم کار و تولید ناکافی هورمون مورد نیاز برای سوخت و ساز بدن، منجر به چاقی میشود. این مشکل معمولا در خانمها شایعتر از آقایان است و درمان چاقی ناشی از تیروئید با دوز مناسب دارو امکان پذیر است.
۵.دیابت
از دیگر علائم چاقی میتوان به بیماری دیابت اشاره کرد. زمانی که شما غذایی حاوی کربوهیدرات مصرف میکنید، قند خون شما بالا میرود. در این زمان سلولهای لوزالمعده شروع به ترشح انسولین میکنند تا دیگر سلولهای بدن قند خون را جمع آوری کرده و برای استفاده بعدی ذخیره کنند. اما گاهی اوقات این سلولها به انسولین مقاوم شده و پیام جمع آوری قند خون را دریافت نمیکنند. این روند ادامه مییابد تا زمانیکه انسولین و قند خون بیش از حد شده و لوزالمعده نیز از فعالیت باز ماند. در این صورت فرد به دیابت نوع دوم مبتلا شده و همین بیماری، دلیل چاقی او میشود. در این زمان اگر فرد به موقع متوجه بیماری خود نشود و مصرف قند را کاهش ندهد ممکن است عواقب خطرناکی در انتظار او باشد.
۶.مشکلات روحی روانی
گاهی یک اتفاق ناگوار و سخت یا استرس زیاد، باعث ترشح بیشتر کورتیزول یا همان هورمون استرس میشود. با بالا رفتن سطح این هورمون در بدن، اشتها افزایش یافته و چاقی به وجود میآید. از طرفی برخی افراد در این زمانها به خوردن غذاهای پر کالری روی میآورند و با این کار ناراحتی خود را تسکین میدهند. اما این تسکین به چاقی و اضافه وزن آنها منجر میشود. همچنین استفاده از داروهای ضد افسردگی و اعصاب هم میتوانند باعث اضافه وزن شوند. البته در این زمان برای درمان چاقی نباید به یکباره داروها را قطع کرد بلکه حتما با پزشک خود مشورت کنید.
بی خوابی و نداشتن خواب آرام نیز میتواند منجر به اضافه وزن و چاقی ناگهانی شود. زمانیکه بدن استراحت کافی نداشته باشد، احساس خستگی دارد و برای دریافت انرژی تولید هورمون گرلین که باعث افزایش اشتها میشود را افزایش میدهد. به همین دلیل شخص دچار اضافه وزن میشود. از طرفی زمانی که شما عادت به دیر خوابیدن پیدا میکنید، تغییرات هورمونی در این زمانها باعث افزایش اشتها و احساس گرسنگی شده و علاوه بر حس گرسنگی، زمان سیر شدن را به تاخیر انداخته و شما میزان زیادی کالری به بدن خود اضافه میکنید.
۷.سندروم تخمدان پلی کیستیک
برخی از خانمها بدون پرخوری ممکن است دچار چاقی و اضافه وزن باشند و این اتفاق باعث سردرگمی آنها شده باشد. علت چاقی بدون پرخوری در خانمها میتواند مشکل تخمدان پلی کیستیک باشد. خانمها در سنین باروری با رشد تعداد زیادی کیستهای کوچک در تخمدانها مواجه شوند. این اتفاق تعادل هورمونی بدن را بهم زده و علاوه بر تاثیر روی چرخه قاعدگی و نامنظم کردن آن، باعث جوش، آکنه و حتی افزایش رشد مو روی صورت و سینه شود. این اتفاق بدن را در برابر انسولین مقاوم کرده و باعث افزایش وزن و چاقی میشود. برای درمان چاقی به دلیل سندروم تخمدان پلی کیستکی، حتما باید به پزشک مراجعه شود و اگر به موقع درمان انجام نشود، ممکن است عواقبی همچون مشکلات باروری، سقط جنین و حتی دیابت نوع ۲ و فشار خون بالا را منجر شود.
۸.یائسگی
یکی دیگر از دلایل چاقی در خانمها، یائسگی است. برخی از خانمها قبل از ورود به دوران یائسگی و بعد از آن دچار اضافه وزن میشوند. البته این اضافه وزن به یائسگی ارتباطی ندارد بلکه به دلیل کند شدن سوخت و ساز بدن به دلیل بالا رفتن سن و کاهش تحرک آنها اتفاق میافتد. اما در زمان یائسگی محل ذخیره چربی ممکن است تغییر کند و به جای ذخیره شدن در ران و لگن، در اطراف کمر بیشتر چربی جمع شود.
۹.چاقی در دوران کودکی
یکی دیگر از دلایل چاقی در دوران بزرگسالی میتواند اضافه وزن در دوران کودکی باشد. از آنجایی که سرعت تشکیل سلولهای چربی در دوران کودکی بیشتر است، اگر شخصی در زمان کودکی، به پرخوری در وعدههای غذایی عادت کند، میتواند در آینده مبتلا به چاقی شود.
۱۰.هورمون چاقی
به جز هورمونهای کورتیزول یا هورمون استرس، هورمون انسولین، هورمون گرلین و هورمون تیروئید که در موارد قبلی توضیح دادیم، هورمونهای دیگری هم در میتوانند در اضافه وزن و چاقی تاثیر داشته باشند. هورمون تستوسترون یکی از هورمونهایی است که هرچه بیشتر در بدن ترشح شود، باعث سوزاندن بیشتر چربیها میشود. همچنین تعادل هورمونهای پروژسترون و استروژن که میتواند به دلیل استرس، مصرف داروهای ضد بارداری و یائسگی بهم بخورد، نیز میتواند منجر به چاقی شود.
پیام بگذارید